Hevige beschieting

Vannacht hevige beschieting: zijbeuk van O.L.vrouw in de kapel verschillende voltreffers, ook een in de Franciscuskamer (kweek).

Deze morgen om kwart voor 8 te Communie, daarna H.Mis in de keldergang, tegenoverde stoomkelder. Dit was de eerste H.Mis sinds vrijdag. Wat waardeert men nu de H:Mis en de H.Communie.

We vrezen, dat heel de kapel, klooster en kweekschool weggeschoten zullen worden. Het staat de oorlogvoerenden in de weg. God alleen kan uitkomst geven. Het zijn zware dagen, de stemming is down, hoewel iedereen het voor een ander wil verbergen. In het donker, tijdens het gebed, valt er hier en daar menig traantje. Het vraagt ook zoveel van je uithoudingsvermogen! De angst voor het onzekere neemt toe. We zoeken wat afleiding in voorlezen van een mooi boek.

Heel de morgen kanongebulder en overtrekken van vliegtuigen. Uit de kapel worden missaals en breviers gehaald, vooral Sr.Clementine .z . g . maakt zich verdienstelijk. Haareerwaarde zou alles willen redden, maar begint in te zien, dat ze het nergens veilig kan opbergen. Wat gisteren nog gespaard was, is vandaag verwoest. Tussendoor bidden we veel en vurig en met veel aandrang. O.L.Heer stelt ons vertrouwen zwaar op de proef. Ondanks ons gevoel willen we toch op Hem blijven hopen!

Deze middag weer voltreffers op de kapel en boven de ramen van het priesterkoor. Het Franciscusbeeld is van de Communiebank afgevallen, ongeschonden! Een stuk van de geel-bruin-boog er boven is eruit geschoten, door een bank heen, achter in de kapel.

Bericht van het Gasthuis: Sr.Herma wordt daar in een apart gezegend graf (voorlopig) begraven.

Vannacht 12 voltreffers op het Gasthuis: zusters en zieken ongedeerd Alle ruiten van het huis stuk; kapel beschadigd. Men heeft 12 moeilijk vervoerbare zieken met een paar zusters naar de Paters Montfortanen gebracht; ook van ons gaan er een paar zusters heen om te helpen. Sommige zusters worden ziek en erg moe. Daarom een paar matrassen en

kussens op de grond om hen te kunnen laten rusten. Ze wisselen elkaar ‘s nachts af.

Kanongebulder en mitrailleurgeratel is deze middag niet van de lucht. Vanavond zeer hevig: het voorste deel van de boerderij stuk, het trappenhuis van het Noviciaat, door de buitenmuur van de Kweekschool, overloop bij de Ulo, in Ie en 2e Ulo gaten in het plafond.

 

28 september

 

Een rustige nacht. In de verte zwaar geschut – deze morgen H.Mis en H.Communie. Om de andere dag wassen we ons een beetje in de stoomkelder. Ook wordt er iedere dag de was gedaan (vandaag broeken, morgen bandjes , enz.) De telefoondraad rond het huis is weggenomen, zover we kunnen zien. Dr.Scholman geweest. Er zou een sluis stuk geschoten zijn, het water in het kanaal 2,5 _m. gezakt.

Alle beelden zijn uit de kapel gehaald, idem de kerkboeken, harmoriuums, Kruisweg enz. Bij de Heer Rector in de kelder lopen de muizen over de verwarmingsbuizen!

Sr.Prisca is bedroefd, zou zo graag naar Brasil willen en wanneer kan dat nu? Wij willen ook wel!

Comments are closed.