1944
september
Standaard

Vliegveld Welschap

Dagbombardement vliegveld Welschap en de munitiebunkers in de hei door Engelsen met zware bommen (van 10 ton grang slam? ? ? ). Lancasters van een hoogte van plm. 200 m en nog lager op de munitiebunkers. Er werden ook fosforbommen (brandbommen) geworpen.

 

more
more
Standaard

Beschieting zwaaikom/haven

In zwaaikom schepen met briketten en aardappelen. In haven 2 schepen met stro. Dat stro werd daar geperst en werd door de duitsers per schip opgehaald. Het diende o.a. ter bescherming van geschutsopstellingen. Land wacht moest dit in Barcelona bewaken tegen sabotage.

Tussen Oirschot en Best lagen 3 à 4 schepen – één ter hoogte van het industrie­ terrein, een net voorbij de zwaaikom richting Best  (Miekoeksebrug voorbij) Van een van deze schepen komt Noordenbosch vermoedelijk. Zijn die schepen ook beschoten?

Beschieting van de zwaaikom en de haven. Beschieting had tegelijkertijd plaats.

more
more
Standaard

Geschut bij de kanaalbrug

Geschutsopstellingen bij de kanaalbrug en ter hoogte van de Heistraat. Ook pantserkanonnen en mitrailleurs.            Opstelling voordemiddag, later op de dag om 5 uur geschut weer vertrokken.

In Best spoorliin bii station beschoten en gebombardeerd. Een huis in brand (huis van Van Kuyk). 4 doden. Huis heeft gestaan  waar nu Van Roosmalen naaimachines woont. Een huis in vlammen op en 3 zwaar beschadigd.

Ook grote groepen vliegtuigen naar Duitsland (overdag).

more
Standaard

6 stuks 88 mm geschut

Nieuwe opstellingen van 6 stuks 88 mm geschut en 2 luchtdoelgeschutten een vierlingflak. (zie boekje arnhem blz. 134). Opstelling in de namiddag. Zware artillerie stond bij het slachthuis, ook geschut bij Hoge brug, in de boomgaard van Frans van Kuyck en bij Bressers in De Stad. Op diezelfde dag kwam het bericht dat de burgerbevolking briketten en aard appelen mocht halen op de schepen in de zwaaikom. Duitsers hebben schepen later tot zinken gebracht.

BELANGRIJK : Vanaf 11 sept opblazen van de munitiebunkers in de hei ‘s avonds en ‘s nachts.

more
more
more
Standaard

Ontruiming

Bevel tot ontruiming zuidzijde kanaal, koestraat, zuidzijde markt, zuidzijde Rijkesluisstraat en de Molenstraat en Kanaalstraat.

Voor 18 sept moet ontruimd zijn.

more
Standaard

Gedeelte hei geëvacueerd

Een gedeelte van de hei is op 16 sept. geëvacueerd, deels naar deze zijde van het kanaal, deels naar Wintelre e.o.

BELANGRIJK: Munitie in de hei lag bij Jan de Mats, de theetuin, bos van Van Haaren voor het voetbalveld en voorbij het voetbalveld (waar nu kippen­ kooi plus stal staat).

more
Standaard

Bombardement

Bombardement in de hei om 9 uur door Mitchels 2-motorige toestellen. Splinterbommen bij protestants kerkhof, bij Raaymakers (53 stuks), op eiland van ‘s Heeren Vijvers en in de bossen rond de bunkers. Alle bossen werden gebombardeerd, niet alleen in Oirschot. Splinterbommen geven een krater van plm. 1.00 m diep. Bom ontploft in duizenden kleine stukjes.

Krater ondiep maar breed.

Landingebn te Son, St Oedenrode, Veghel tussen 12.00 en 2.00 uur.

Er vielen diverse Dakota’s. Er werd geschoten o.a. dor geschut dat stond opgesteld bij café in het Zand.

Tussen de notel en de paters viel een zendinstallatie plus aggregaat aan parachute. Werd meegenomen door Jan en Harrie van Lijsdonk en de onderduiker Evert Akringa en zonen van Cees Roefs uit de Papketel (o.a. Frans Roefs). Zender werd een eind meegenomen en verstopt en toen Scholman gewaar schuwd. Scholman heeft hem getest, hij werkte. Scholman heeft hem meegenomen naar het gasthuis. De drie para’s (van v.d. Moosdijk) hebben hem meegenomen.

Duitse versterkingen kwamen vanuit richting Middelbeers te voet en liepen over de Bestseweg naar Best. Troepen van de Wehrmacht, geen SS. (59  ID, Walter Poppe.)

Dagenlang gevochten door de Amerikanen. Verspreide groepjes die verloren gevallen waren

Verspreide groepjes die verloren gevallen waren. 5 à 6 vliegtuigen vielen ten noorden van de paters.

more
Standaard

Versterkingen voor Market Garden

Versterkingen van de luchtbrug, ‘s middags om ‘n uur of 3, 4. In Engeland opgehouden door grondmist.

Een Duitse trekker met geschut wordt door Amerikaanse. jagers beschoten op de weg naar Best bij de afslag naar klompenfabriek v.d. Velden, iets voorbij café Van Haaren, later Walravens.

 

more
more
Standaard

Engelse jagers

Engelse jagers werpen benzinetanks af. Dat deden ze, ze kwamen op reserve (die tanks dus) naar hier en wierpen de tanks af om sneller te zijn en wendbaarder om te vechten en duiken en mitrailleren in de Sonse hei bij Best.

more
Standaard

Engelsen beschieten Oirschot

Engelsen beschieten Oirschot vanuit richting Wintelre. Eerste treffer op de toren. Vele huizen gaan ten zuiden van het kanaal in vlammen op, o.a. Van Lijsdonk, Veldhuizen , Kastelijns, Alemans (t ). zie archief Oirschot verwoeste boerderijen en burgerhuizen).

De eerste dagen is toren en dorp beschoten met brisantgranaten (dus geen houwitsers) later wel houwitsers. ??

Lange afstandsjagers (Thunderbolts) werpen benzinetanks af. H. Mis bij een boerderij in Straten (bij der Kinderen?)  Vier benzinetanks (zie ook aantekeningen Jan Smits) Hein van Heerebeek getroffen

more
more
Standaard

Airlift op Grave

Regen weer in de voormiddag . Airlift op Grave om 5 uur. Schieten bij Van Hoof met geweren op Dakota’s . Sleepkabel in boomgaard
Zwever landt op Lennisheuvel.

more
more
Standaard

Pantserafweergeschut

H. Mis bij de paters Montfortanen. slecht weer. De Duitsers schieten bij Vondevoort met pantserafweergeschut, gemonteerd op een boerenkar. een brencarrier bij Van Ostade aan de Eindhovensedijk in brand

In de nacht van 26 – 27 sept. zwaar artillerievuur op Oirschot, toren markt en gasthuis.

In het kanaal staat nog maar 1 meter water (wateroppervlakte van het kanaal is 32 meter. Toen nog maar een waterspiegel van 5 à 10 meter.

De sluis in de Haghorst was of beschoten of vernield bij het springen van de brug in Haghorst.

In Straten jongens opgepikt om stellingen te graven in Straten, richting Best. Het kunnen ook Bestse jongens die geëvacueerd waren geweest zijn

Het kan een gerucht zijn geweest.

more
Standaard

Artillerievuur op Oirschot

Artillerievuur op Oirschot en ook richting de Molen de Korenaar. Vanaf die dag wordt de toren beschoten met houwitsers (Steenovenweg o.a.) Een houwitser is een 25 ponder. De granaat van een houwitser ontploft als ie ‘n doel raakt. Bij de Flak ontploft de granaat ook zonder iets te raken luchtdoelgeschut afstellen op welke hoogte men de granaat wil laten ontploffen (brisantgranaten)

more
Standaard

Aardappelen schillen

Na de jongens worden nu ook meisjes opgepikt voor het schillen van aardappelen.

Duitsers trekken terug uit  Best en maken stellingen in Straten die door opgepikte  boerenjongens (Willem  van Hout e.a.) moeten  worden gegraven.

more
more
Standaard

Geschut

Tussen Oostelbeers en De Baest werd na de bevrijding van Middelbeers nog dagenlang (10? ) gevochten . Navragen bij Schilders in Beers.

Belangrijk. Vermoedelijk is het geschut op de steenovenweg de 27e daar neergezet. Eerder schoten ze vanaf richting Wintelre en ook wel richting Acht

 

more