1944
september
Afbeelding

Zwaar bombardement vliegveld Eindhoven

Werden we verrast  door een zwaar bombardement op het vliegveld van Eindhoven. Van alle kanten vielen de bommenwerpers op het vliegveld aan, de hele zaak dreunde en duidelijk zagen we de lucht trillen. Maandag kwam het bericht dat de Engelsen Breda bereikt hadden. Het resultaat was vermakelijk. In doodsangst vernietigden de Duitsers hun vliegvelden en het ene munitiedepot na het andere vloog in de lucht.

Nu begon de terugtocht pas voor goed, waarbij de onmogelijkste vehicles werden gebruikt. De wijdingen die op 10 sept in onze kapel zouden plaats hebben en ook het begin van het schooljaar werden uitgesteld.

 

(Bijgevoegd een luchtfoto genomen door de geallieerden van het munitiedepot, waar rond de bunkers ook nog bominslagen zijn te zien.)

 

more
more
Standaard

Terugtocht

Grote terugtocht van de Duitsers. In Eindhoven geweest, de bussen lopen niet meer. Brussel bevrijd. Engelsen en Amerikanen hebben de Ned. grens overschreden.

 

more
Standaard

Amerikanen te Maastricht

Amerikanen te Maastricht (nog niet officieel)! De Duitsers maken hier aanstalten tot vertrek. Dag hoor! Loop maar hard! Ze rijden af en aan. Om 6 uur is de laatste wagen vertrokken. Mechelen in Engelse handen.

 

more
more
Standaard

Lekke band

Om half 9 per fiets naar Someren willen gaan, niet verder gekomen dan de kazerne wegens lekke band. In de bunkers geweest. ‘s Middags met Peter weer naar de bunkers.

more
more
more
more
more
more
more
Standaard

Formaties zweefvliegtuigen

Landde het eerste Britse luchtleger in Best,Boxtel en St Oedenrode , als onderdeel van de grote operatie tegen Arnhem.  De formaties zweefvliegtuigen vlogen hier zo laag over, dat we duidelijk de sleepkabels tussen transport- en zweefvliegtuig konden zien. Dit duurde tot 20 sept. Intussen raakten we zonder elektriciteit, wat wel enige maanden geduurd heeft. Het gevolg was dat er ook geen water meer was en de bakkerij niet meer werkte.

Langzamerhand begon het leven in het dorp gevaarlijk te worden.

Nu worden de zieken uit het Gasthuis met 3 zusters naar Bijsterveld geëvacueerd en we hijsen dus maar de Roode Kruis vlag. Wegens nachtelijke beschietingen voelen de mensen zich niet meer veilig en ’s-Nachts komen er 80 op het klooster slapen. Bijsterveld wordt in staat van verdediging gebracht; schuilloopgraven en barricades worden aangebracht.

more