Een dag om nooit te vergeten!

Een dag om nooit te vergeten. De jagers zaten voor het ontbijt al in de lucht. Maar eventjes voor negen kwamen er een paar klappen van de Heikant dat je oren ervan zuiden. Een donkere zwarte rookwolk steeg op. Onder de mis (een Hoogmis was het niet) ging het knapperen en knetteren steeds door. Het leek wel schieten maar men denkt dat het nog steeds ontploffingen waren. Veel mensen die niet naar de parochiekerk durfden (wegens opvordering van mannen of wegens de evacuatie)  woonden onze missen vanmorgen bij. In de voormiddag kwamen de tommy’s ons nog verrassen met een zeer sensationeel bombardement. Het schijnt dat de kanaaloever voorbij de Heilige Eik getroffen werd. Overal schuilden de paters en fraters. In de onderste gang werd flink gebeden. De strikvallen of wel de spijkerlinie (loop graven de vijver opzij van de kapel) werden goed gebruikt. Overal hadden de greppel en pas gegraven gaten goede aftrek. Tijdens het diner lieten de Engelsen ons met rust maar even daarna begon het spel weer. Honderden vliegtuigen hebben vanmiddag boven ons huis en omgeving gecirkeld: heel laag ging ze over, weer werd vurig gebeden in de schuilkelder. Pater Somers gaf het goede voorbeeld. Het is een echte oorlog’s toestand. Grote onzekerheid. Moeten we evacueren of niet?  In het dorp hangt op dat alle mannen tussen 18 en 45 jaar morgen op de markt moeten komen om te werken. Enige fraters die onverstoorbaar vanmiddag alles afgekeken hebben beweren parachutisten te hebben waargenomen.

Pater Weerts is erg onder de indruk van het gebeurde. Het is ook verschrikkelijk. Het is ook een verschrikkelijke toestand voor broeder Urbanus en frater van Geffen in het gasthuis. Zij zijn beiden zo bang. Dat zet hem geweldig achteruit. We denken allemaal dat de Tommys het bedrijdingsoffensief hebben ingezet. Het is te hopen. Opgemerkt moet nog worden dat frater Roel tijdens dat ontzaglijk lawaai vanmiddag van door elkaar vliegen en laag duikende toestellen rustig geslapen heeft in die door frater  Hupperts c.s. aangelegde schuilplaats bij de eendenren.

Pater Erkens, die bij de eerste charge nog buiten was zocht dekking achter een betrekkelijk dunne boom wat zijn lichaamsomvang in overweging genomen en vrij moeilijke opgave was.

Het zijn inderdaad parachutisten geweest vanmiddag. De Overste zij het even na het souper. Rustig blijven nu het ondergrondse leger zal zijn werk wel doen met de landingstroepen. Best (twee bruggen) is al door de partizanen bezet. Ook in Liempde en in andere plaatsen in de omtrek hebben landingen plaatsgehad. Pate Overste zei ons voor het avondgebed dat de tanks onderweg zijn. We moeten binnen blijven anders worden we voor partizanen af voor moffen aangezien. Nu de nacht in. Wat zal het worden

 

Comments are closed.