De Nederlandse vlag gehesen

Om half negen plechtige Hoogmis “Salve Sancte Parens”. Pater Overste droeg de Heilige Mis uit dankbaarheid op geassisteerd door pater Tessen en Hermans. Zo plechtig mogelijk. Besloten met een krachtig “Domine, salvam fac Reginam nostram”. Hierna werd voor het huis de Nederlandse vlag officieel gehesen. Pater Overste sprak alle eerst de aanwezigen toe. (Wie maar enigszins lopen kon, was natuurlijk gekomen). Pater  Overste sprak ons allen toe als “Vaderlanders”. We hebben nu onze Lieve heer bedankt. Nu moeten wij ook voor de toekomst onthouden, dat we elkaar moeten helpen.In de oorlog was het noodzaak. Laten we dit blijven doen: ons één voelen. Juist kwam er een Tommy aan:  een Maastrichtenaar. Die werd natuurlijk hartelijk toegejuicht. Pater Overste wees erop dat we veel aan die mannen verschuldigd zijn. Velen van hen gaven reeds hun bloed voor de vrijheid.

Nog meer Tommies kwamen. Want ook op het Kasteelpad liggen ze nu en de wei van Dorus voor ons huis staat vol artillerie.  In de school van straten zijn ze ook. De Engelsen werden getrakteerd op echte thee, op appels. Zij gaven ons goeie sigaretten. Een foto moest natuurlijk ook gemaakt worden. De hele morgen blijven ze bij ons. Steeds weer klonk “God save  the King”’,” Wilhelmus”. Lang leve de Tommies. De jonge dames waren natuurlijk erg vereerd als ze met een Schot of Engelsman onder de arm mochten lopen. Om twaalf uur kwam frater L. Jansen en N. Rutten en broeder Arnold voorgoed terug uit Spoordonk. Meer mogen er voorlopig niet terugkeren. De secretaris is vanmorgen ook hier geweest. Hij werd hartelijk toegejuicht. Waarop deze antwoordde met “Leve Oirschot. Alleen de boeren mogen terug naar hun hoeven. De weg moet vrij blijven voor de troepen. Nu zullen we gauw inkwartiering krijgen.

In de namiddag kwamen frater Hendriks, Sneijder en van Cuijk nog even overgewipt uit Spoordonk. Om 5:00 uur gingen ze weer terug. Het huis ligt nu helemaal omgeven door auto’s en motoren.

De bibliotheek, en andere zalen liggen vol Tommys. Ook in de spreekkamer zijn er (officieren). Zij hebben elektrisch licht, maar jammer genoeg kunnen we er niet op aangesloten worden. In de hoek tussen klooster en kapel (voorkant van het huis) staat een grote auto, daarin moeten een generaal zitten, naar het schijnt een brigadegeneraal. Het avondgebed houden we in de grote kapel. De petroleum raakt op.

 

Comments are closed.