Zware maatregelen

Half  6   opgestaan. Om kwart over 6  allemaal te Communie. Geen H.Mis.Om 7 uur moesten alle mannen van Oirschot van 18-45 jaar op de Markt zijn met schop en grote handzaag. Kwamen ze niet, dan zouden de Duitsers zware maatregelen nemen o.a. gijzelaars nemen van de notabelen.

Daarom geen H.Mis, want ook de geestelijken liepen gevaar en onze Rector bang voor zijn hachje en alles wat ermee samenhangt! Van alle mannen is er één opgekomen. Er worden nu overal mensen opgepikt. Een Duitser fietst door onze tuin. De knechts zitten veilig opgeborgen in de serre op de binnenplaats (begijnhof); ze doden de tijd met aardappelen schillen.

In de verte kanongebulder. Mijnheer. de Rector zit zowat heel de dag onder de trap. (Ik denk aan de H. Alexius)’.

Hevig afweergeschut. Graad, een van de knechts, krijgt genoeg van die glazen kast en trekt eruit, gevolgd door de anderen.

Half 7 vanmorgen  is de brug bij Best opgeblazen  en daarmee  is de elektrische kabel stuk. Van nu af geen licht meer. •s Avonds is het nu behelpen met kaarsen en waxine-lichtjes. Moeder heeft er gelukkig een ruime voorraad van. Ook zorgt Moeder in die dagen voor een extra goede voeding. Nu iedere dag vlees (de laatste maanden 3 x per week). Heel de dag is er niemand op straat en Sr.Honorine heeft vakantie, want ook geen bezoekers en boodschappen meer: de bel klingelt niet.

Om ± 5 uur: veel transportvliegtuigen en zweefvliegtuigen aan elkaar gekoppeld, komen over. De kabel is goed te zien. Ze gaan in de richting zuid-oost. De spanning en de verwachting nemen toe. Wanneer zullen we vrij zijn?

Sr.Sebastiana, Sr.Theodorine en Sr.Euphemia hebben in de wei de koeien gevangen en op stal gebracht.

Om 6 uur zijn de politietroepen uit de school vertrokken, maar ze kwamen het soepvlees terughalen. (dit moesten we bewaren), maar het lag al in de pan en was zo niet mee te geven – we hebben toen met aardappelen geruild!

Op de Markt een mengelmoes van Duitse troepen: rijwielen, paardenvolk, vliegeniers enz. Lichtkogels worden vanuit vliegtuigen neergelaten. ‘t Is een mooi gezicht!

 

± 9 uur ‘s avonds harde slagen op deuren in de huizen van de omstaande woningen: de plundering door de Duitsers begint.

Comments are closed.