Geen nieuws

Niemand weet ons enig nieuws te vertellen! Op de voormiddag: twee militairen aan de schooldeur, die   echter gesloten is. Ze gaan naar de Kweekschool.

Soeur Fidelia ontvangt hen; ze moeten kolen hebben. Soeur Fidelia wijst hen naar de briketten van de  geschonken schepen. “Die branden niet”, beweren ze.

Sr.Fidelia vraagt de kachel terug; nog niet!! Naar de hoofddeur. De burgemeester heeft gezegd, dat er hier vijf zakken kolen voor hen zijn.

Sr.Clementine vraagt een bewijs. Ze gaan het halen. Ze komen terug met een rode wagen (van de Seine-Le Havre ) en zijn nu met vijf man sterk.

Ondertussen komen de Zeereerwaarde Moeder en Sr.Bathilde en ze brengen de lui naar het korfbalveld, waar een grote hoop cokes ligt. De wagen komt. Twee schoppen (waarmee men spit!) krijgen ze en voor de rest moeten ze met de handen de cokes maar in de wagen helpen!

De vorige week hebben we twee varkens geslacht, die ons goed van pas zullen komen. De kelders worden in gereedheid gebracht om er zo nodig enkele dagen in te huizen. Banken, levensmiddelen, kaarsen, verband, W.C. stoelen etc.

De bonnen voor levensmiddelen zijn alle ongeldig verklaard.      In de provincie Noord-Brabant krijgen we nu z.g. noodbonnen voor enkele artikelen.

Deze blijken achteraf ook waardeloos, want ons land is geheel en al uitgeput. Het was overal elders ook zo. Men gaf bonnen , d.w.z. bewijzen, dat men recht had op dit of dat artikel, waarvoor ze geldig waren, in de vastgestelde hoeveelheid te kopen. Maar… kwam men ermee in de winkels, dan was het artikel sinds lang niet meer verstrekt aan de zakenlui en kon men met lege handen vertrekken.

Alle personen- en goederenvervoer staat stil.

Vanmiddag hoorden we, dat een munitietrein in Oisterwijk tot ontploffing was gebracht door de Duitsers. Catharinenberg, een onzer huizen, had ook schade geleden, plafonds waren omlaag gevallen enz.

Een brief ontvangen  van de zusters uit Zaltbommel, die nu in Ammerzoden zijn. Reeds 6  september  moesten zij evacueren, :kregen maar drie uur tijd om zich klaar te maken. Te voet gegaan van Bommel naar Ammerzoden.       Een wagn (van Goesten) en een fiets (Baselaar) kwam haar tegemoet. Ze moesten have en goed achterlaten in Bommel.           ·

Be icht van de luchtbeschermingsdienst ontvangen, dat om 6 uur de brug bij Termeer vernield zal worden. Alle ramen en deuren open! Heel de communiteit onder de trappen en in veilige schuilhoeken. We wachten…; na een kwartier nog niets. We gaan daarom toch Metten lezen. Dan komt er een zacht plofje!…

Maar kwart over 7 komt een harde knal. (Ze hadden de kanonnen nog moeten verplaatsen na 6 uur! Ze vreesden, dat die niet tegen de harde slag konden). Op veel plaatsen in ons huis waren de ramen stuk; ramen van de  kapel stuk en het lood verbogen. In het Koor – onder de Metten – schrok men hevig en iedereen onderbrak het lezen. Een grote roetwolk steeg op. Een uur later wilde Sr.Godeliva en ik in de kweekschool de ramen sluiten, maar onze overbuur Van Hersel, riep ons toe dat niet te doen, omdat de brug nog niet helemaal vernield was. Om 9 uur volgden inderdaad twee grote knallen met roetwolk en veel zand als begeleiders. Daarna sloten wij alle ramen en deuren. Goed en wel  in bed liggend, volgde weer een hevige knal. Verder was de nacht rustig.

Comments are closed.