Duitschers blazen uitkijktoren op

Doch op 3 September lieten de Duitschers op Banisveld hum uitkijktoren in de lucht vliegen, wel wat te vroeg, want ze moesten hem weer opbouwen, zoo goed als dat kon. Het oorlogsgeweld begon Oirschot te naderen. Ik kreeg inkwartiering van een luitenant Mohr en een wachtpost op de toren. Deze was een Pruis, doch geen Hitleriaan.
Zondag 17 September, moest de commandant van de Duitschers, 100 menschen uit Oirschot hebben om te werken voor de Duitschers, kwamen die niet, dan zouden er 10 gijzelaars onder de voornaamste burgers mee naar Duitschland worden genomen. ’s Middags kreeg ik een telefonische oproep om op een vergadering te komen op het Raadhuis. Ik kwam niet , want de secretaris waarschuwde mij om niet te gaan. Toen ben ik op weg gegaan naar Jan van de Schoot (kerkmeester) en daar een nacht geslapen, omdat ik het niet veilig achtte.

Comments are closed.