Alles rijdt af en aan met kruiwagens

Alles rijdt af en aan met kruiwagens, waarop pakken, bedden, kasten enz., die men in veiligheid tracht te brengen. In de verte kanongbebulder. Onze koffers, die op het Hof waren, worden weer hier gebracht en ook alles, wat de zusters op het Hof kunnen missen, wordt hierheen gesjouwd. Onze overburen brengen hun meubels etc. bij ons op de spreekkamers, ook hun huisraad en inmaak; ook in de klas van Sr.Fides o.a. Roefs en van Genuch- ten. Het  huis van van Genuchten wordt lazaret.         ·

Vanmiddag in de dagschool weer inkwartiering: een 43 man. Goed vier uur komt Mijnheer Poulssen vragen, of hij met vrouw en kinderen, bij            bevel van ontruiming, boven in zijn klas mag huizen en slapen. Wij ruimden het lokaal tot 7 uur uit, onder hevig geknal en mitrailleurvuur buiten.

De Duitsers lopen over de straat met het geweer in aanslag om de mensen op te pikken, die dan bij de brug voor hen moeten gaan werken. Ze moesten 80 man hebben; onze knecht Harrie is ook gepakt, maar hij zag kans weg te vluchten. Om 21.30 uur ‘s avonds bericht, dat alle lichten uit moeten, want alle ramen moesten open zijn. (We mochten al sinds 1940 nooit licht aansteken, of de ramen moesten tot het uiterste verduisterd zijn).

De Zeereerwaarde Moeder raadt ons aan niet naar bed te gaan; we wisten niet wat er zou komen. We zaten tot 23.30 uur op de refter of in de schuil­ kelders; er gebeurde niets.

 

Comments are closed.