Hevig geschut over en weer

Vannacht om 1 uur hevig geschut over en weer. De morgen is rustig. Deze nacht nieuwe inslagen in de kapel.

Vanmiddag opnieuw zwaar gevuurd over en weer. Het houdt weer op. Middageten gegeten met twee van één bord. Rector even bij ons op bezoek geweest. Rest van de middag is rustig . Nog steeds duurt de beschieting van ons huis voort. Het is allemaal het werk van de Engelsen, die zeker denken, dat dit een Duitse vesting is. Ongeveer 6 uur, bij de boterham was het weer bar! De knechts waren even naar het dorp en kwamen hijgend terug, (door het raam ergens binnengeklommen ; dit kan goed, want bijna overal zijn de ruiten er uit.) Ze vertelden: De Engelsen zitten in een kring rondom ons : Best­Vessem-de Beersen-Hilvarenbeek. In Best wordt nog hard gevochten. De zusters daar zaten al een week in de schuilkelder (goed, dat we niet wisten, hoelang het hier nog zou duren!). Het pakhuis, tegenover het gemeentehuis in Best was iedere dag in andere handen. Een front van ‘s-Bosch tot Vessem, verder bij Arnhem, waar het minder goed     gaat. Gaat het hier dan  goed… of niet???.

Zo weten we weer wat.

Een munitiewagen van de Duitsers is bij de boterfabriek in de lucht gevlogen. Ook een in Spoordonk.

De Duitsers hebben een man doodgeschoten, vader van vijf kinderen en +/- 15 personen meegenomen naar Tilburg.

Gisteren (zaterdag) en vandaag (zondag) geen H.Mis en geen H.Cornmunie. De voedselvoorziening van Oirschot gaat een partij koeien en varkens slachten zonder bon, lage prijs. wij mogen er ook in delen. Ze weten nog niet, hoe ze het vlees hier krijgen. De mensen vinden het zo erg, dat we hier nog met 200 mensen zijn en ons huis boven ons hoofd verwoest wordt. Bij de boeren verderop is alles rustig, geen gevaar tot nog toe.

Het is nu 19.30 uur. W”e gaan ons klaar maken voor de nacht.

Inrichting in de schuilkelder:

  1. Appelkelder: Het Hof van Solms.
  2. Vleeskelder: Hoofdbestuur, een gedeelte van de geprofeste zusters, een gedeelte van de Novicen en mijn persoontje.
  3. In de keldergang en cokeskelder: de rest en de postulanten.
  4. In de oude kelder: oudere geprofeste zusters en enkele anderen.
  5. Droogkelder: Rector, Schaberg en de knechts.
  6. In de stoomkelder: Gelegenheid om jezelf te wassen, want we moeten steeds de kleren aanhouden, kunnen niet “verhullen”, slapen, zitten en eten op dezelfde stoel.

We staan elkaar voor enkele uren een gemakkelijke stoel af. Mijn strozak ligt in de kelder; een zieke novice ligt erop. Zelf heb ik er nooit gebruik van gemaakt. Hij werd gebruikt voor de zieke van één dag’. Eten gebeurde uit de hand, of het bord in je hand. Bekers, waaruit we dronken, werden hier en daar op de vleeskuip gezet.

Er heerst een goede geest- allen zijn zeer opofferend voor elkander. De Duitse kanonnen staan rond ons huis.

Voor de Duitsers is ons huis hun dekking – voor de Engelsen het mikpunt. Een staat er bij de boerderij, een achter het huis bij Brekelmans, verder nog achter de tuinmuur en bij de brug,

Vandaag bidden we Veni C eator + 7 Weesgegroeten, opdat de H.Geest aan de “Engeltjes” duidelijk zal maken, dat het hier geen Duitse vesting is.

De Zeereerwaarde Moeder heeft gisteren beloofd:

Als we ongedeerd vrijkomen, uit dankbaarheid iedere week een jaar lang:

  1. H.Mis ter Ere van O.L.Vrouw v.d. H.Eik in onze kapel.
  2. H. Mis ter er-e van St.Jozef, opsturen aan “St.Jozef zorg”.
  3. Iedere zondag de hele Rozenkrans met het gebed van O.L.Vr. van Fatima.
  4. Voor vrijwilligers: iedere dag de Rozenkrans.

Daar we kort bij de wijn zitten, heeft de Zeereerwaarde Moeder ons ook een glas wijn beloofd, maar slechts éénmaal, dus niet iedere week!! (Later vervuld!)

Vaak hebben we gebeden: Door het teken des kruises, bevrijd ons van onze vijanden, Heer, onze God!

De laatste dagen lopen de Duitsers overal door het huis. Zo goed als alle ramen zijn stuk. Rond het huis lopen Duitsers, die nu en dan schieten.

De brug op de Heuvel is opgeblazen. Alle ruiten op de zuid-westkant stuk; daar hadden nog geen beschietingen plaats gehad.            Bij de recreatiezaal en refter van de Ulo staat veel onder water.

Comments are closed.